Kunst met nietjes

Nietjes. In ieder kantoor staat een nietmachine die nietjes door papier schiet, als hechtmiddel. Iedereen gebruikt wel eens nietjes, het is immers gewoon een kantoorartikel. Maar dienen nietjes dan alleen maar als kantoorartikelen? Worden deze “stukjes ijzer” alleen gebruikt voor het verbinden van A4’tjes? Natuurlijk niet!! Je ziet het misschien niet vaak maar er zijn weldegelijk kunstwerken die alleen uit nietjes bestaan.

Ik laat nu een aantal voorbeelden zien van “kunst met nietjes”.

nietjes 1(1.) In dit werk heeft héél veel energie gezeten, en het bestaat natuurlijk ook uit onwijs veel nietjes, om precies te zijn 75 uur en 35.000 nietjes. Het kunstwerk is gemaakt door Baptiste Debombourg, een Franse kunstenaar. Aggravure, zo noemde hij zijn werk, is een reeks van grote muurinstallaties. Zijn inspiratie was Icarus, het maniërisme van de Renaissance en het symbool van de kracht Air Force One (het officiële vliegtuig van de president van de VS).

nietjes 2(2.) Je hoeft de nietjes natuurlijk niet per se ergens in vast te nieten, je kan ze natuurlijk ook stapelen!! Peter Root, een kunstenaar van het eiland Guernsey, is de maker van dit werk, Low-Rise genaamd

nietjes 3(3.) Je kan ook nietjes verwerken in kleding. Deze kleding is door Viktor & Rolf ontworpen.

Zoals je ziet, is elk gebruiksvoorwerp toe te passen in een kunstwerk, er zijn immers geen eisen aan kunst verbonden.

Bernice

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s